Simptomet e Stresit

Javën e kaluar e shikuam stresin dhe ndikimin e stresit ne shëndetin tonë fizik dhe emocional, si dhe në sjelljen tonë. Stresi është shumë kompleks dhe nuk mundemi t’I përthekojmë të gjitha simptomet e ndryshme të stresit dhe lidhjen e stresit me zhvillimin e sëmundjeve të ndryshmë fizike dhe psikologjike, apo përkeqësimin e simptomeve në sëmundjet ekzistuese. Mirëpo do t’I përmendim disa simptome të përgjithshmë më poshtë që mund t’I përdorni sikur pikënisje.

Simptomet fizike që mund t’I vëreni janë:

 • Molisja ose lodhja
 • Vështirësi për të fjetur
 • Dhembjet e barkut
 • Dhembje në krahrorë
 • Dhembje në muskuj dhe tendosje
 • Kokëdhembje dhe migrena
 • Rënja e flokëve
 • Iritim I lëkurës
 • Problem me tretje të ushqimit
 • Mundim
 • Djersitje e shtuar
 • Dobësim i imunitetit (ftoheni më shpesh dhe ju bjen gripi)
 • Dhembje të qafës, të shpinës dhe të kyqeve
 • Shtypja e lartë e gjakut (hipertensioni)
 • Ulcera , etj

Simptomet emocionale mund të jenë:

 • Humbje e motivimit
 • Ngirtje e mllefit dhe nervozës
 • Ankthi
 • Frika
 • Padurimi
 • Ndjenja e fajit
 • Depresioni dhe pikëllimi
 • Shqetëisimi
 • Ulja e përqendrimit
 • Ulja e libidos, etj

Sjelljet që mund të indikojnë në stres janë:

 • Të ushqyerit e joshëndetshëm (Ngërnja e tepërt ose mos ngrënja)
 • Përdorimi (i tepërt) I alkoholit, duhanit, kafeinës dhe drogave
 • Tërhjekja sociale
 • Kafshimi I thonjëve
 • Harresa

Nëse I përjetoni këto simptome, ndaluni dhe mendoni nëse këto simptome janë pasojë e stresit në jetën tuaj dhe sim und t’I ulni nivelet e stresit. Gjithmonë konsultoni mjekun familjar sepse stresi I tepërt mund t’a dëmtojnë shëndetin.

Deri herën tjetër,

Brikena

https://www.facebook.com/Briks-Yoga-1763010017286975/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s